środa, 6 czerwca 2012

Z cyklu: Dewiacje Kulinarne





Teraz wiem to już na pewno - jedzenie łączy ludzi. Wzmacnia więzi, łagodzi spory, ociepla stosunki, skraca dystans i otwiera na drugiego człowieka. Bo ludzie lubią się za przeciwieństwa lub podobieństwa charakterów. Na tej samej zasadzie lubią się ze sobą poszczególne smaki. Lubi się na zasadzie harmonijnego koleżeństwa delikatna chałka z nieśmiałą ricottą i słodkimi truskawkami. Ale lubi się też z nimi wbrew pozorom cierpka, zdecydowana rucola i charakterny świeżo mielony czarny pieprz, choć to przyjaźń odrobinę trudniejsza, bo zaskakująca, ale jakże ciekawa! 
Pierwszym przykładem takich niebezpiecznych związków jest ta późno wiosenna kompozycja:
chałka + ricotta = I poziom słodki i delikatny
rucola = II poziom kontrastujący - mocny i ostry
truskawki = III poziom słodki i orzeźwiający
czarny pieprz = dodający charakteru i zaskakującego finiszu poziom IV
Razem tworzą całkiem zgraną paczkę przyjaciół z Polski, Włoch i ...stamtąd, gdzie pieprz rośnie.
Poznajcie się! 

from kitchen with love

M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz