Roszponka - mała sałatka o orzechowym posmaku i "maślanej" fakturze. Pełna witaminy C i żelaza.
Idealnie podkreślą jej smak orzechy włoskie, a odrobina śmietany z cytryną i czarnym pieprzem to towarzystwo idealne.
Słowem - idealny sposób na lekką, prostą i zdrową kolację.
Składniki:
roszponka
cytryna
śmietana lub jogurt grecki ( ja użyłam śmietany własnej produkcji z wiejskiego mleka "prosto od krowy")
orzechy włoskie ( z jesiennych zbiorów z "własnego" drzewa)
świeżo mielony pieprz
Wykonanie :
banalnie proste!
Roszponkę myjemy i osuszamy na sitku. Orzechy rozłupujemy i wrzucamy do miski z roszponką ( można kupić już łupane, ale świeżo wyjęte ze skorupki są bardziej wilgotne, więc strukturą bardziej pasują do miękkiej roszponki). Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany dressing mieszamy z sałatą i ... smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz